Bureau Rulings

ART I

Subpart A—Alcohol

27 CFR 194.124: STAMPS FOR
PASSENGER TRAINS, AIRCRAFT,
AND VESSELS.

(Also 201.386, 240.670, 245.170, 252.
92, 252.122, 252.142)

Conditions are set forth under
which there is no liability for excise
tax or for special tax as a retail dealer
in liquors where liquors are served to
passengers on aircraft engaged in in-
ternational air service. ATF Ruling
76-12 is superseded.

ATF Rul. 80-13

The Bureau of Alcohol, Tobacco
and Firearms has reexamined its posi-
tion as set forth in ATF Ruling 76-
12, 1976 ATF C.B. 83 regarding the
liability under 26 U.S.C. Chapter 51
of an airline operator for excise (gal-
lonage) tax or for special (occupa-
tional) tax as a retail dealer in lig-
uors, as a result of serving liquor to
passengers during those portions of
international flights which are flown
across the United States, including
such portions of international flights
where interim landings are made in
the United States.

ATF Ruling 76-12 held that under
26 U.S.C. 5214 and 19 U.S.C. 1309
tax-free liquor could be used during
domestic portions of international
flights provided no passengers were
permitted to board or depart the air-
craft during interim stops. However,
tax-free liquor could not be used on a
domestic portion of an international
flight if it involved any point-to-point

domestic passenger service. The ruling
also held that special tax as a retail
dealer was not incurred where the air-
craft was eligible to sell tax-free liquor
even if the liquor was being sold
within the United States.

It has come to the Bureau’s atten-
tion that under 19 U.S.C. 1309 the
Customs Service has permitted the use
of duty-free supplies for regularly
scheduled international flights even
when part of the route includes point-
to-point domestic service. Consequent-
ly, the Bureau has reexamined its posi-
tion with regard to tax-free liquors and
special tax.

The provisions of this ruling are di-
rected to aircraft engaged in interna-
tional air service that use airspace over
which the United States exercises sov-
ereignty whether registered in the
United States or in a foreign country.
The liquors (including wine and beer)
served to passengers within, or in flight
over, United States territorial bound-
aries are those that have been with-
drawn without payment of tax (includ-
ing liquors withdrawn from bonded
storage where such liquors are stored
and removed in bond without payment
of customs duty) or with benefit of
drawback for lading on aircraft en-
gaged in foreign trade or trade be-
tween the United States and any of its
possessions. For the purpose of this rul-
ing, all such liquor is included in the
term “tax-free liquor.”

Title 26 U.S.C. 5122 defines a retail
dealer in liquors as a person who sells,
or offers for sale, any distilled spirits,
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wines, or beer to any person other than
a dealer. 26 U.S.C. 5143 and 27 CFR
194.51 provide that a special tax must
be paid at each place where distilled
spirits, wines, or beer are sold or of-
fered for sale. 27 CFR 194.22 provides
that whether a person is engaged in a
business of “selling or offering for sale”
is determined by the facts in each case,
but any course of selling or offering
for sale, though to a restricted class of
persons or without a view to profit, is
within the meaning of the statute.

Section 309 of the Tariff Act of
1930, 19 U.S.C. 1309, permits distilled
spirits, wines, and beer of foreign or
domestic origin to be withdrawn free
of duty and internal revenue tax or
with benefit of drawback (tax-free
liquor), for supplies of aircraft regis-
tered in the United States and actually
engaged in foreign trade or trade be-
tween the United States and any of its
possessions. Corresponding provisions
are contained in 26 U.S.C. 5214(a)
(7),5362(c) (3) and 5053(f).

Article 24(a) of the Convention on
International Civil Aviation (com-
monly known as the Chicago Conven-
tion) 61 Stat. 1180 (1947), exempts
aircraft stores “on board an aircraft of
a contracting State on arrival in the
territory of another contracting State
and retained on board on leaving the
territory of that State” from customs
duty, inspection fees “or similar na-
tional or local duties and charges.” Air
Transport Agreements between the
United States and other contracting
States state essentially that food stores
issued for immediate consumption
aboard aircraft carrying passengers on
“international air service exclusively”
that are on board a foreign aircraft on
arrival in the United States and re-
tained on board on leaving the terri-
tory of the United States shall be ex-
empt, on a basis of reciprocity, from
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customs duties, inspection fees and
other national duties and charges.

Item (1) of Customs Treasury De-
cision 66-99 (T.D. 66-99), 101 Treas.
Dec. 298 (1966), interprets section
309(a) (1) (C) of the Tariff Act of
1930 to establish the types of flights on
which duty-free supplies may be used.
Under T.D. 66-99, aircraft on regu-
larly scheduled flights to or from a for-
eign country are entitled to use duty-
free jet fuel and other supplies (includ-
ing liquors) for that part of the route
which includes point-to-point domestic
service.

Held, flights on which liquor may
be used free of duty under Customs
T.D. 66-99, are also eligible to use tax-
free liquor i.e., liquor which has been
laden without payment of, or with
benefit of drawback of, the excise (gal-
lonage) tax imposed by 26 U.S.C.
Chapter 51. There is, however, no cor-
responding exemption from special tax
liability as a retail dealer for domestic
aircraft selling liquor to passengers.
Therefore, special tax liability is in-
curred by operators of aircraft regis-
tered in the United States if liquors
(tax paid or tax-free) are sold or of-
fered for sale to passengers within, or
in flight over, airspace over which the
United States exercises sovereignty.
However, the serving of alcoholic bev-
erages in connection with complimen-
tary meals, or offering them free to
passengers without the meal, shall not
be considered engaging in or carrying
on the business or occupation of selling
or offering for sale alcoholic beverages
if the airline’s tariffs, as filed with the
Civil Aeronautics Board, do not in-
clude the price of the meals or the
alcoholic beverages but remain the
same regardless of whether the pas-
senger accepts them and regardless of
whether they are offered such meals
or whether the alcoholic beverages are




only offered to passengers at meal
time.

Held Further, aircraft registered
with a foreign country may, in accord-
ance with the Chicago Convention
and other Air Transport Agreements
between the United States and foreign
countries, sell alcoholic beverages for
immediate consumption aboard air-
craft exclusively on international air
service without incurring special tax as
a retail dealer or excise tax on the
liquors.

Under the authority contained in 26
U.S.C. 7805(b), this ruling will not
be applied to special tax liability in-
curred by the sale of tax-free liquors
prior to January 1, 1981.

ATF Ruling 76-12, 1976 ATF C.B.
83 is superseded.

27 CFR 201.386: AUTHORIZED
WITHDRAWALS WITHOUT
PAYMENT OF TAX

Excise tax liability is not incurred by
serving distilled spirits on aircraft engaged
in international air service. See ATF Rul.
80-13, page 17.

27 CFR 231.82: BOTTLING AND
LABELING OPERATIONS

Clarification of fill requirements for the
bottling of wine and definition of the
term ‘“lot of wine bottled” as it applies to
the filling of wine. See ATF Rul. 80-14,
below.

27 CFR 240.578: CONTENTS OF
PACKAGES AND BOTTLES
(Also 27 CFR 231.82)

Clarification of fill requirements for
the bottling of wine and definition of
the term “lot of wine bottled” as it
applies to the filling of wine.

ATF Rul. 80-14

The Bureau of Alcohol, Tobacco
and Firearms issues this ruling to clar-

ify the fill requirements prescribed for
domestically bottled wine in 27 CFR
240.578 and 231.82 and also to define
the term “lot of wine bottled” as it
applies to the filling of wine in these
regulatory sections.

27 CFR 240.578, concerning wine
bottled in a bonded winery or bonded
wine cellar, states, in pertinent part,
that:

Bottles must be filled as nearly as
possible to conform to the amount
shown on the label or blown in the
bottle to be contained therein, but
in no event may the amount of wine
contained in any bottle, due to lack
of uniformity of the bottle, vary
more than two percent from the
amount stated to be contained there-
in; and further in such case there
shall be substantially as many bot-
tles overfilled as there are bottles
underfilled for each lot of wine
bottled.

27 CFR 231.82 provides substantially
the same requirements for wine bottled
in a taxpaid wine bottling house.

The regulations state very clearly
that bottles must be filled as nearly as
possible to conform to the net contents
shown on the label or blown into the
bottle. The Bureau realizes that a 100
percent fill is mmpossible to maintain
for each bottle of wine filled. However,
we expect proprietors to aim for an
average fill of 100 percent in each lot
of wine bottled. If in the course of
conducting a fill test, a proprietor dis-
covers that the fill is below 100 per-
cent, e.g., 99 percent, he should adjust
the fill to 100 percent, not to 101 per-
cent. Conversely, if he were to dis-
cover that the fill exceeds 100 percent,
e.g., 101 percent, he should adjust the
fill to 100 percent, not to 99 percent.
Adherence to this procedure should
result in an average fill of 100 percent
and substantially as many bottles be-

19



	001.pdf
	002
	003

